Vi søger samarbejde med en virksomhed, der har foretaget strukturelle ændringer i forsøget på at skabe mere fleksibilitet og mere balance mellem arbejds- og privatliv. Som mennesker har vi behov for, at finde mening i vores arbejdsliv. Ph.d. og lektor ved DPU Ib Ravn fremhæver: “Helt grundlæggende går mennesker ikke kun på arbejde for at tjene penge. De går på arbejde, fordi det giver mening at lave et stykke arbejde som andre på den ene eller anden måde får gavn af”. (Ravn, 2008). Men hvad når arbejdet ikke længere giver mening?I USA har fænomenet de kalder ‘quitters’, også kaldet ‘The Great Resignation’ af professor i organisationspsykologi Anthony Klotz, opnået nye højder (Politiken, 2022). Tendensen er, at lønmodtagere opsiger deres jobs, hvilket ifølge arbejdsmarkedsforskere skyldes stress, mistrivsel og dårlig ledelse på arbejdspladsen. Nu er der flere faktorer der tyder på at bølgen af opsigelser også har ramt Danmark på trods af vi er et af de lande, der har den højeste arbejdsmorale. Sygdom og kriser giver ofte anledning til at tage livet i betragtning og op til revision. Covid-19 pandemien er et billede på en krise, der har været medvirkende til at sætte gang i eksistentielle overvejelser hos den enkelte, hvilket han betegner som ‘Corona-vækkelse’ (Zetland, 2022). I et afsnit af podcasten Brinkmanns briks (DR-lyd, 14.12.22) påpeger filosof og forfatter Morten Albæk at der før covid-19 pandemien, og særligt tiden efter, ses en voksende minoritet der finder det meningsløst at gå på arbejde. Han præsenterer det som en krise vi må og skal se efter en løsning på. Ph.d. i work-life balance Camilla Kring fremhæver i podcasten, at der i dag findes et utal af familiekonstellationer. Derfor bør vi skifte fokus fra ‘one size fits all’ til at finde nye strukturer der understøtter os bedre i nutidens samfund, så arbejdslivet kan harmonere med privatlivet (DR-lyd, 14.12.22). Problemformulering:Hvilke årsager peger danskere på, der er til den nuværende opsigelsesbølge på arbejdsmarkedet og fravalget om at fortsætte i hamsterhjulet? Og hvordan tilpasser vi arbejdslivet, så det for medarbejderne findes meningsfuldt og harmonerer med privatlivet? Vi har med afsæt i problemformuleringen til formål at undersøge og opnå viden inden for et forholdsvis uudforsket forskningsfelt, der kan bidrage til at forstå hvorfor nogle mennesker vælger at gå ned i tid eller sige arbejdet op uden at have andet på hånden. Undersøgelsen bidrager til at fokusere på eksisterende arbejdskulturer og -strukturer, som katalysator for den stigende tendens der ses til opsigelsesbølgen. I forlængelse heraf er formålet at fremhæve bud på strukturelle forandringer der understøtter, at arbejdslivet findes meningsfuldt og harmonerer med det øvrige liv samt fremmer trivslen hos medarbejderne. Dette med hensigt på, at mindske arbejdsrelateret stress og at der på arbejdspladserne bliver skabt rammer, så manglen på arbejdskraft og ressourcer ikke eskalerer.
Vores undersøgelse ser vi have værdi idet undersøgelsen bidrager til, at gøre opmærksom på mulige strukturelle ændringer, som danske arbejdspladser kan have gavn af, at tage op til overvejelse med henblik på at skabe et arbejdsmiljø, der er rart for alle at være i og som får medarbejderne til at få lyst til at blive, frem for at sige op. Vi ser vores undersøgelse have stor værdi idet vi bringer fokus på et forholdsvis nyt, uudforsket og meget aktuelt emne.
Vores motivation for valg af emne til afhandlingen udspringer til dels af, at vi selv står over for at indtræde på arbejdsmarkedet. Vi gør os selv refleksioner over, hvad et meningsfuldt arbejde er for os og hvordan vi hensigtsmæssigt stempler ind på arbejdsmarkedet uden at tage munden for fuld og gå på kompromis med andre drømme. Ligeledes udspringer vores motivation af, at tendensen vedrørende opsigelsesbølgen fylder mere og mere i medierne både internationalt og nationalt. Vi er stødt på emnet flere steder, heriblandt gennem flere artikler, opslag på Instagram og LinkedIn.I den forbindelse er vi både personligt og fagligt nysgerrige på, hvad der ligger bag opsigelsesbølgen og hvordan danske arbejdspladser kan ændre strukturer, der fastholder medarbejderne på en måde, der har værdi for alle parter.
Vi har gode erfaringer fra bachelorprojekt vedrørende et samarbejde. Dengang var det med en NGO, hvorfor vi er nysgerrige på et nyt samarbejde denne gang. Vi ser det have stor værdi for begge parter og som en god måde for os, at få et større indblik i arbejdsmarkedet og for jer som virksomhed, at få nogle nye øjne på jeres organisation, som kan bidrage til forandringer fra to dybt passionerede studerende.
This student has not written a bio yet.
This student has not written a motivation yet.
Get started on Excelerate for free and browse all talents and project proposals on Excelerate - no hidden fees.
Talent profiles
Project proposals for collab
© 2024, All Rights Reserved